петък, 6 януари 2017 г.

И НА ИВАНОВДЕН ВРЕМЕТО ОСТАВА СЪС СИЛЕН ВЯТЪР,СНЯГ И НАВЯВАНИЯ



снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

През следващото денонощие ще бъде предимно облачно. През нощта в Северна и Източна България, с временни прекъсвания, ще продължи да превалява сняг, но валежите ще отслабват. През деня превалявания ще има главно в източните райони и в Предбалкана. Ще е ветровито, с умерен до силен вятър, в западната половина от страната от запад-северозапад, а в източната - от север, но до края на деня и в източните райони вятърът ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са между минус 16° и минус 11°, а максималните минус 13° и минус 8°. Това съобщи дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за януари. Над Черноморието ще е облачно и с временни прекъсвания ще превалява сняг. Ще духа силен северен вятър, който до края на деня ще се ориентира от северозапад. Ще е студено с максимални температури между минус 10° и минус 8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода е 4-5°. Над планините ще е облачно, с валежи от сняг, в Стара планина и значителни. Ще духа умерен, в масивите от Източна България силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 16°, на 2000 метра - минус 19°. През следващите дни ще бъде доста студено. В неделя и понеделник ще преобладава облачно време, на места, главно в Северна и Източна България със слаби превалявания от сняг. Първия ден все още ще духа умерен северозападен вятър, втория - чувствително ще отслабне. Във вторник вятърът временно ще се ориентира от североизток, в Източна България и ще се усили, главно там отново ще превали; по-късно облачността ще се започне да се разкъсва и намалява.
Жълт код за ниски температури е обявен във всички области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Очаква се минималните температури да са между минус 16° и минус 11°, максимални между минус 13° и минус 8°.
Жълт код за силен вятър е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Хасково, Бургас, Варна, Добрич. В тези области вятърът ще е с пориви до 20-22 м/сек.
При жълтия код за ниски температури хората трябва да бъдат внимателни, тъй като са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници
С жълтия код за вятър хората трябва да бъдат внимателни заради летящи във въздуха предмети. Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар