понеделник, 31 юли 2017 г.

ПРЕЗ АВГУСТ ОТНОВО ДО 40 ГРАДУСА



снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

Тази година се очаква средните температури през август да бъдат над нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 35° и 40°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква валежите да са средно около нормата.
През повечето дни от първата половина от месеца ще бъде предимно слънчево. В началото температурите ще са близки до обичайните, но ще се повишат и в периода 4-10-и ще бъде горещо. Вероятност за превалявания, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра и последвани от слабо и краткотрайно захлаждане, има около 10-и и около 15-и.
През втората половина от месеца ще преобладава слънчево и спокойно време, с температури около и над нормата. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, вероятността за валежи е малка.
На морето ще има много слънце и високи температури. Температурата на морската вода вече е висока, така че на морето ще бъде много хубаво. Това каза Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) във връзка с времето, което ни очаква през август. По думите ѝ времето през август ще бъде горещо, с температури над средните за месеца, а валежите ще бъдат малко и оскъдни. „Най-ниските температурите през месеца ще бъдат между 10 и 15 градуса, това са минималните температури“, съобщи Попова. Според нея най-високите максимални ще бъдат между 35 и 40 градуса. „По-голяма е вероятността тези високи температури да бъдат реализирани в периода 5-10 август“, допълни тя. 
През август вероятността за бури и градушки е сравнително по-малка. Това каза Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). „Тези явления се прогнозират в по-кратките срокове. От сегашна гледна точка, бих казала, че вероятността за такива явления е сравнително по-малка“, коментира Попова. Според нея се очаква месец август да бъде сравнително спокоен. „Поне през първите 7-8 дни. А за по-нататък - ще следим краткосрочните прогнози, но засега не изглежда да бъде така“, допълни тя. По думите ѝ е рано да се прогнозира дали през август ще има температурни рекорди. „Но, така или иначе, дори 35-40 градуса, които не са рекордни, защото рекордните са над 40 градуса, са едни сравнително високи температури“, каза още синоптикът.Източник: ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар