понеделник, 25 януари 2016 г.

ОТ ДНЕС ЗАПОЧВА ЗАТОПЛЯНЕ,В НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ СТУДЕН ФРОНТ

Снимка:jivko mihalev
vremetoprognoza.blogspot.com

От днес започва затопляне и през следващите дни температурите чувствително ще се повишат. Това заяви синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките Красимир Стоев. По думите му, ниските температури са нормални за месец януари и стойностите от изминалите дни не са аномални. Красимир Стоев допълни, че времето в началото на февруари ще бъде доста динамично и температурите отново ще се понижат. „През първите дни на месеца ще е доста динамично. Динамиката на атмосферните процеси на Балканския полуостров ще се повиши. В началото на месеца ще премине студен фронт, на места ще превали краткотрайно дъжд, температурите временно ще се понижат. По-повишена вероятност за създаване на валежна обстановка има в края на първото десетдневие, което включва Средиземноморски циклон и валежи от дъжд, които ще преминат в сняг почти в цялата страна“, уточни синоптикът. 
Красимир Стоев допълни, че най-ниската температура, отчетена през студените дни, е в Севлиево - 28 градуса. Рекордът за най-студено време държи Трън с минус 38 градуса, каза още синоптикът.
Днес,минималните температури, в повечето места,ще са между минус 9° и минус 4°, съобщи дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Христо Христов. 
Преди обяд все още на места в Южна и Източна България ще има превалявания, които постепенно ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб северозападен вятър, който в Източна България ще се ориентира от север и ще се усили. Максимални температури между 1° и 6°, в крайните югозападни райони до 9°, в София около 4°. 
Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще вали сняг, който до обяд ще спре, а към края на деня и облачността ще се разкъса. Сутринта ще духа слаб северозапад вятър, който постепенно ще се ориентира от север и ще се усили. Максимални температури 2° до 4°. Температурата на морската вода е 4-5°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините ще духа силен и бурен северен вятър. Ще има снеговалежи, които през деня постепенно ще спрат. Максималната температура на височина 2000 метра ще е около минус 4°, на 1200 метра – около минус 1°.
През следващите дни повишението на температурите ще продължи и снежната покривка в равнините през деня постепенно ще се топи. В средата на седмицата ще има разкъсана средна и висока облачност, без валежи. В сряда ще духа слаб западен вятър, в четвъртък - до умерен, от запад-северозапад. В петък облачността ще се увеличи, към вечерта и през нощта срещу събота на места ще превали слаб дъжд. В четвъртък и петък минималните температури ще са близки до 0°, а максималните ще са около, на места и над 10°.Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар