четвъртък, 12 май 2016 г.

ИНТЕНЗИВНИ,НО КРАТКИ ВАЛЕЖИ В СЪБОТА,НЕДЕЛЯ ЩЕ НАХЛУЕ СТУДЕН ВЪЗДУХ,ДНЕС ЗНАЧИТЕЛНИ ВАЛЕЖИ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ



Снимка:jivko mihalev

Днес ще бъде предимно облачно на много места с валежи от дъжд, значителни в Северозападна България. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). По-съществени разкъсвания на облачността, ще има над Югоизточна България, където и валежите ще са по-слаби и на по-малко места. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са между 10° и 15°, максималните - между 19° и 24°. През нощта срещу петък валежите ще продължат и на места ще са значителни. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за май и ще продължи да се понижава.
Над Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна по-северния бряг, където ще има превалявания от дъжд, докато над южния ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, по южния бряг – до умерен вятър от южната четвърт. Максималните температури на въздуха ще са между 16 - 17° на север, до 23 - 24° на юг. Температурата на морската вода е 14 - 17°. Вълнението на морето ще е 1 - 2 бала.
Над планините ще бъде предимно облачно, преди обяд почти без валежи. Около и след обяд от запад ще започнат валежи от дъжд, на отделни места придружени с гръмотевици. По-значителни ще са валежите в масивите от Западна България. По най-високите върхове на Рила и Пирин ще вали мокър сняг. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1 200 метра ще бъде около 16°, на 2 000 метра – около 9°.
В петък и събота ще има повече слънчеви часове. Ще бъде и с временни увеличения на облачността, по-значителни през първия ден, когато все още вероятността за краткотрайни, но интензивни превалявания е по-голяма. Ще духа до умерен западен, в югоизточните райони в петък – все още югозападен вятър. В неделя със слаб до умерен западен вятър в страната ще прониква хладен въздух, температурите ще започнат да се понижават. Облачността ще е променлива, на места ще превали краткотраен дъжд, възможно е да прегърми. Минималните температури ще са между 8° и 13°, максимални - между 20° и 25°.Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар