събота, 28 май 2016 г.

И ПРЕЗ ЮНИ ДЪЖД,ГРЪМОТЕВИЦИ И ЖЕГА

Снимка:jivko mihalev

Май и юни са най-валежните през годината месеци и е нормално да вали ако не всеки ден,то през ден,това каза климатологът Симеон Матев в ефира на Нова телевизия.Тези валежи не са нещо необичайно и не трябва да си мислим,че ще провалят лятото.
И тази година-2016,синоптиците прогнозират,че нестабилното време ще продължи някъде до към 15-20 юни,след което ще зачестят сухите,слънчеви дни.
Лятото ще имаме по-високи температури,от тези,които сме свикнали да имаме,но съответните норми са базирани на един стар период,за който и ние климатолозите не си спомняме чак толкова много,допълни Матев.
Последните лета се характеризират с по-високи от обичайните температури.Сегашното лято ще е подобно на миналото и това на 2013.Това са лета с температури малко по-високи,от тези,които са били през края на 80-те и края на 90-те години.
Около 5-6 юни ще имаме малко по-стабилно време,след което отново ни очаква дъждовен период и с напредване на времето дъждовните периоди ще се скъсяват за сметка на слънчевите и сухите.Очакванията са юли да си е типично летен месец,с температури около и над 30 градуса.Ще има и горещи вълни,при които температурите ще достигнат и 40 градуса.
Що се отнася до градушките,те са особено опасно явление,нанасящо щети за милиони левове.Така ще бъде и догодина,каза Симеон Матев.Необичайното напоследък е,че имаме гръмотевични бури през типично зимни месеци,което говори,че климатът се променя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар