понеделник, 29 ноември 2021 г.

ОТ МИНУС 6 ДО ПЛЮС 17 ГРАДУСА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ.СНЯГ ЗА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА

Болата,снимка Диди Станчева
  Днес,30 ноември в източната част на Северна България,където все още дъждът не е преминал в сняг,това ще се случи с напредването на деня.В Източна България най-късно ще спрат валежите,чак привечер,а докато на запад вече започва спиране на валежите.Сутринта в София снеговалежите са интензивни,което води до по-бързо нарастване на снежната покривка.Това каза синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева в ефира на сутрешния блок на БНТ 1.

Със засилването на вятъра ще се усложни зимната обстановка по проходите и планините.Особено затруднения ще има в Предбалкана,в част от Северна България,североизточните райони,Лудогорието.Количествата валежи ще са значителни,ще вали и сняг.Тази вечер срещу 1-ви декември много бързо ще се натрупа снежна покривка,която в планините ще надхвърли 50 см.

С понижението на температурите и с нахлуването на по-студен въздух много бързо ще започне да заледява.В Източна България най-късно ще спре да вали.

В сряда и четвъртък,на 1 и 2 декември валежи няма да има,но сутрешните температури ще се понижат доста.В отделни райони те ще са между минус 5 и минус 6 градуса.

Като цяло месец декември ще е с доста валежи,които често ще преминават в сняг.

На 2 декември с преминаването на средиземноморски циклон леко ще се затопли.В Предбалкана,в източните райони,четвъртък и петък (2 и 3 декември) ще има температури около и над 15 градуса.Това ще са и най-високите температури за декември,които на места ще достигнат и до 17 градуса.

В край на седмицата предстои нова обстановка-отначало от дъжд,но с обръщане на вятъра от северозапад,отново с преминаването на серия от средиземноморски циклони в петък,събота,неделя и понеделник (3,4,5 и 6 декември) с чести промени в температурно отношение ще има ту дъжд,ту сняг.Ще има условия за поледици.

Последното десетдневие на декември ще е доста динамично.Ще вали сняг около 22,25 и 30.Ще има характерното за нашата страна предновогодишно затопляне.Ще има достатъчно сняг около Коледа и Нова година.

От 1 до 10 декември минималните температури ще са между 1 и 6 градуса,а максималните между 7 и 12.Ще има чести валежи,значителни по количества.

През второто десетдневие от 11 до 20 декември минималните температури ще са между  нула и 5 градуса,а максималните между 5 и 10.Валежи ще има около средата и в края на десетдневието.Първоначално те ще са от дъжд,който ще преминава в сняг.

Третото десетдневие,от 21 до 31 декември минималните температури ще са между минус 2 и плюс 3 градуса,а максималните между 4 и 9.Валежите ще са предимно от сняг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар