петък, 29 юли 2016 г.

ПРЕЗ АВГУСТ НИ ОЧАКВАТ ТЕМПЕРАТУРИ ОТ 10-15 ГРАДУСА ДО 34-39°

Снимка:Живко Михалев
Средната месечна температура през август за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 13° и 17°. Тази година се очаква средните температури да бъдат около и над нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 34° и 39°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).
Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква валежите да са средно около нормата.
Месецът ще започне със слънчево и горещо време. В периода 2-5-ти ще премине студен фронт и атмосферата ще се лабилизира. Отначало над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, по-късно явления ще има и на изток. Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните. Впоследствие въздушната маса ще се стабилизира и отново ще бъде спокойно и предимно слънчево, температурите слабо ще се повишат. Към края на първото десетдневие има малка вероятност на места в западните райони да превали и прегърми. 
През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, температурите ще са близки до обичайните. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и в отделни дни на места, с по-голяма вероятност в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. 
През третото десетдневие има тенденция за увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Времето ще е променливо, с повишена вероятност за превалявания. Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар