вторник, 29 декември 2015 г.

ЯНУАРИ 2016 ЩЕ СЕ РАДВАМЕ НА СНЯГ,А ТЕМПЕРАТУРИТЕ ЩЕ СА ОТ МИНУС 20 ДО ПЛЮС 15 ГРАДУСА



Снимка:jivko mihalev
vremetoprognoza.blogspot.com
-Архив

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната – абсолютният минимум за страната е минус 38,3˚, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23˚.
През януари се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските райони – между минус 8 и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м. Най-ниските температури януари ще бъдат между минус 20° и минус 15°, а най-високите – между 10° и 15°. Такава е прогнозата за месец януари 2016 г., съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). 
Месецът ще започне с мразовито и предимно слънчево време. Към 3-ти температурите ще се повишат, ще се заоблачи и ще завали сняг, който в Южна България временно ще премине в дъжд и ще се създадат условия за поледици. През периода 3-8-и януари, под влияние на средиземноморски циклони, ще се създават валежни обстановка. Валежите ще са значителни. В по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието валежите временно ще спрат. 
През второто десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. В началото ще е без валежи, около 12-и и в края на периода отново ще има валежи, предимно от сняг.
През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на периода, около 25-и и в края на месеца отново ще има валежи. Относително повишение на температурите ще има през втората половина на периода, когато в Южна България и по Черноморието ще вали предимно дъжд.Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар