неделя, 30 октомври 2016 г.

ВРЕМЕТО ПРЕЗ НОЕМВРИ 2016

снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ
Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).
По думите му очаква се през ноември средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър.
Месецът ще започне със студено време, но към 3 ноември температурите ще се повишат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните. През периода динамиката на атмосферните процеси ще е повишена.
През повечето дни облачността на страната ще е често значителна и на много места ще превалява дъжд. В отделни дни се очакват значителни валежи. В края на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат.
И през второто десетдневие времето ще е променливо. Около 13, 16 и 20 ноември ще преминават атмосферни смущения и ще има валежи.
През първите дни от десетдневието температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, а през втората половина от периода ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми.
През повечето дни от третото десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. Около 23 и 26 ноември, и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни фронтове и на места ще има превалявания и относително понижение на температурите.Източник:http://dariknews.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар