неделя, 2 октомври 2016 г.

ЗИМАТА ЩЕ Е СРАВНИТЕЛНО ТОПЛА,В СРЯДА ЩЕ Е НАЙ-СТУДЕНО

Снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

В сряда (5 октомври) максималните температури ще достигнат едва 13 градуса,а причината за това е циклонът "Питер",който ще се разраства над Скандинавския полуостров,по периферията,на който ще нахлуе студен въздух.Това каза климатологът Георги Рачев в ефира на БНТ 1.
Утре (4 октомври) на обед този фронт ще развали времето,което ще доведе до понижение на температурите поне до 10-12 градуса.
В планините днес температурите ще са в порядъка на 15- 17 градуса на ниво около 1500 м.,а в четвъртък сутринта и в сряда сутринта може да очакваме температури около 0 градуса над 1200-1500 метра.
В сряда ще е най-чувствително захлаждането.В четвъртък и петък ще настъпи едно подобрение на времето,максималните температури ще се увеличат,но сутрешните ще бъдат относително ниски.
В градовете не се очаква сняг.Ако има някакъв снеговалеж в планините,то той ще е на местата с над 1200 м. надморска височина.Във високите котловинни полета на Югозападна България ни чака мраз и слани.Много малка е вероятността,ако студът се запази,тогава може да очакваме някоя снежинка да прехвърчи.В четвъртък в планините се очаква около 10 см. сняг.
Петък срещу събота постепенно ще се покачват температурите.Следващият понеделник (10 октомври) ще достигнат и до 17 градуса."Циганско" лято може да очакваме около Димитровден,но това никой не може да прогнозира с точност,допълни климатологът.
Над България се очакват по-малко валежи за сезона от нормалното.През октомври се очакват нормални средни температури между 11 и 15 градуса,на места и до 17.В средата на месеца ще има температури в порядъка и на 20 градуса.Сутрин градусите ще са максимално ниски.
Зимата се очаква да бъде сравнително топла.60% ни чака по-топла зима,около 30% нормална и остава по 5% за много студена и много топла зима.

Няма коментари:

Публикуване на коментар