сряда, 23 януари 2019 г.

ЗАСТУДЯВАНЕ,ПОРОЙНИ НАВОДНЕНИЯ И ОБИЛНИ ВАЛЕЖИ НИ ОЧАКВАТ ОТ ДНЕС

снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ
Температурите днес,24 януари са все още високи и положителни,така че в повечето равнинни части на страната вали дъжд.Количествата засега са под 10 л. на кв.м. Предстои застудяване от северозапад.Това каза синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева в ефира на БНТ 1.Ще продължи да вали сняг в Предбалкана и Северозападна България.По-тежкият ден ще е утрешният петък,25 януари,на който количествата на валежите в Югозападна България ще достигнат и надхвърлят 50 л. на кв.м. Снежната покривка,която ще се образува в западната и южната част на Родопите ще е най-значителна.Там са възможни количества на валежа около 100 л.,т.е. при температури отрицателни през утрешния ден на надморска височина над 1000-1200 м. ще вали сняг и новата снежна покривка ще е доста значителна.Очакваме тежка метеорологична обстановка.
Има повишение на речните нива,но те не са толкова значителни.Това каза хидрологът от НИМХ Георги Кашинчанов.Днес по-високи ще са нивата на река Арда-до 300 см.,но това не е необичайно.Предвид очакваните валежи днес и утре са възможни поройни наводнения във водосбора на река Струмешница,долното течение на река Места и Арда,горното течение на река Марица.
Доста динамичен януари имахме тази година с чести промени на температурите и снежни обстановки.Още една ни очаква до края на месеца.Утре,25 януари ще е по-тежък с преминаването на поредния средиземноморски циклон.След това за кратко ще има спиране на валежите.От вторник-сряда идва новата валежна обстановка.В Североизточна България днес все още ще вали дъжд,което ще създава условия за поледици.В Югозападна България количествата на валежите ще са значителни,като ще надхвърлят 30 л. на кв.м. Обявеният код за района е оранжев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар