неделя, 24 ноември 2019 г.

ЗНАЧИТЕЛНИ ВАЛЕЖИ С ЖЪЛТ КОД НА МЕСТА

Рилските езера
снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ
Нов средиземноморски циклон ще подходи към Балканите и ще доведе отново до валежи днес, отначало в Югозападна България в следобедните часове,нататък през нощта и през следващото денонощие ще обхване цялата страна.Центърът на циклона ще премине южно от страната ни,което ще доведе до по-значителни валежи в южните райони на страната.Тази нощ,те ще се активизират,особено в Рило-Родопската област,а утре преди обяд и в източните райони на страната.На места валежите ще надхвърлят 30 л. на кв.м,докато в Северна България покрай река Дунав ще остане почти без валежи,а в отделни райони няма да вали.Като цяло температурите ще останат без особени промени.Това каза синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева в ефира на сутрешния блок на БНТ 1.
Днес над Югозападна България и голяма част от Рило-Родопската област,както и в част от Горнотракийската низина има код жълто за значителни валежи,които ще се активизират през втората половина на предстоящото денонощие.
През следващото денонощие средиземноморския циклон ще се премества на изток и бавно ще започне да се запълва на юг от нашата страна.Значителните валежи през следващото денонощие отново ще има в Рило-Родопската област.Изнасяйки се на изток и там се очакват значителни колиества.Най-значителни валежи ще има в югоизточните райони,като количествата ще надхвърлят 50 л. на кв.м.По високите части над 1500-1700 м ще вали сняг.
На 28 ноември,четвъртък от запад предстои затопляне.Температурите ще се повишат и в отделни райони ще има над 15 градуса.
В началото на месец декември ни очаква ново застудяване.Температурите ще са около и малко под нулата.Особено студено ще е в Северна България,а валежи от сняг ще има над 1000-1200 м в планините.До края на месеца и началото на следващия ще се редуват затопляне,слабо захлаждане и застудяване.
В сряда,след преминаване на циклона,облачността ще намалее,сутринта може да има температури до около нула градуса.Четвъртък и петък отново ще има превалявания.В събота,те вече ще са незначителни.Понижение на температурите ще има през почивните дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар