неделя, 1 декември 2019 г.

ДО МИНУС 7 ГРАДУСА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ.ЩЕ СЕ РЕДУВАТ ТОПЛО И СТУДЕНО



снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ
Рилските езера
От днес,2 декември температурите постепенно ще се повишават и няма да е толкова студено,колкото вчера.Сутринта в много райони,те са отрицателни,като в София са минус 6 градуса,а в Кюстендил минус 7.Около нулата и малко над нулата са само по Черноморското крайбрежие.
Веднага след днешното повишение на температурите,утре на 3 декември ни очаква отново застудяване.Ще започнат и валежи от север на юг,отначало от дъжд,но със северозападен вятър и понижение на температурите дъждът в Северна България и високите котловинни полета ще преминава в сняг.Това каза синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева в ефира на сутрешния блок на БНТ 1.
През нощта срещу 4-ти в Южна България ще има райони,в които дъждът ще се примеси със сняг.Равнинните части покрай Дунав и Горнотракийската низина снегът няма да се задържи.Снежна покривка от 3-4 см. ще се задържи в Предбалкана.Най-много сняг,до 15 и повече см. ще има в Рила,Пирин и част от Родопите.В Стара планина също ще вали,но по-малко и там валежите бързо ще спрат.
Сутрешните температури от тук нататък ще са отрицателни за цялата страна и ще са под климатичните норми.Те ще са между минус 6 и минус 1 градуса,но по високите котловинни полета и в отделни райони на Северна България са възможни температури и до минус 8-минус 9 градуса.
Декември ще е доста динамичен,ще се редуват високи и ниски температури,при което тази снежна покривка,която ще е в равнинната част на страната няма да се задържа дълго.
На 6 декември се очаква затопляне,повече в планинските райони,където ще бъде слънчево,температурите ще са по-високи,а в отделни райони на Горнотракийската низина и Дунавската равнина ще се образуват характерните за декември мъгли.
През първото десетдневие на месеца ще има редуване на топло и студено.Валежи ще има около 3-ти,а в събота,те ще са незначителни.
По-сериозна обстановка ни очаква в края на десетдневието.Температурите ще се понижат и отново първо валежите ще са от дъжд,който ще преминава в сняг в Северна България и високите котловинни полета на Западна.Това е за 10 и 11 декември.
До 5 декември температурите ще останат под нулата,до 15-ти ще се движат около нулата,но отново ще има райони с температури от минус 2 до плюс 3 градуса.В петък и събота максималните температури ще се повишат.Неделя ще има слабо захлаждане и ново понижение на температурите около 12-ти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар