вторник, 29 септември 2015 г.

МОСВ: ИМА ОПАСНОСТ ОТ ПОРОЙНИ НАВОДНЕНИЯ ВЪВ ВОДОСБОРИТЕ НА РЕКИТЕ ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Снимка:jivko mihalev
vremetoprognoza.blogspot.com
Червен код за дъжд и вятър е обявен за днес за Бургаска област. По данни и прогнози на Националния институт по  метеорология и  хидрология  към БАН (НИМХ-БАН) в западната половина от страната днес  валежите ще са слаби - до 5-10 л/кв.м, в  Югозападна България - без валеж. В източната половина от страната ще има значителни валежи. Количествата ще са от 15-30 л/кв.м във Велико Търново, Стара Загора и Хасково и ще нарастват на югоизток, в югоизточните райони  надминавайки 60 л/кв.м. Утре ще продължи да вали все още в Източна България, количествата ще са от  5 до 15 л/кв.м , в крайните североизточни райони до 20-30 л/кв.м,  в Западна ще е почти без валежи. В четвъртък и в източните райони валежите ще спрат, но за деня все още ще има количества до към 5 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 27.09. до 8 ч.на 28.09.) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се покачили. Водните количества на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са около праговете за средни води.
Водните количества на реките: в долното течение на р. Вит (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), във водосбора на р. Марица (Източнобеломорски басейн) и в долното течение на р. Места (Западнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Няма коментари:

Публикуване на коментар