понеделник, 11 април 2016 г.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА КАФЯВИЯ ДЪЖД И ОПАСЕН ЛИ Е ТОЙ ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ


Снимка:jivko mihalev

"Възможно е вчерашния ден да се окаже най-студеният ден за април месец",това каза в сутрешния блок на БНТ 1 доц.д-р Георги Рачев,климатолог,СУ "Св. Климент Охридски".В София максималната температура на 11 април достигна едва 11 градуса.Доста студено на фона на това топло време,при положение,че преди няколко дни отчитахме температури над 28-29 градуса.Доста топло и не много специфично време за сезона.
Хладно време се очаква между 20 и 24 април,когато ще има захлаждане и температурите по-скоро ще се доближат до нормалните,но общо взето април ще е топъл.
Зимата,която мина беше много топла,а февруари беше най-топлият,откакто въобще се измерват метеорологичните елементи в България,с градуси в страната ни от порядъка на 5-6,в някои точки над 7 градуса извън нормата.
Април месец започва с температурни аномалии от порядъка на повече от 2 градуса,така че вчерашния 11 април,е единствения от 10 дни,който беше хладен и мисля,че ще остане най-студения ден през април,това допълни климатологът.
По време на валежите преди няколко дни,всичко беше оцветено в оранжево,което най-вече се забелязваше по колите.Това е естествено природно явление и винаги ще съществува.Това е дъха на Сахара и е тропичен въздух,формиран над най-северните райони на Сахара,с който преминава този фин прах,който е във високата атмосфера,достига България и пада във вид на валеж.Това води до замърсяване на въздуха,а този валеж съвпадна и с масовия цъфтеж,така че нищо чудно в някои от пробите,които се вземат при всички положения да има замърсявания и на някои места и в по-големи количества.В крайна сметка това е природно замърсяване от Сахара.Финните прахови частици попадат в белите дробове и излизане навънка няма.Важно е какъв е техния химически състав.
От днес,12 април ни очаква ударно затопляне и през следващите дни ще става все по-топло.В Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и се очакват валежи.В четвъртък в следобедните часове от запад ще премине един добре изразен студен фронт.Ще се формира купесто-дъждовна облачност и са възможни краткотрайни валежи.Температурите от 25-27 градуса ще се понижат в петък с 3 до 4 градуса.Ще е топло за средата на април.В петък отново температури над 20 градуса.За уикенда се нарушава триседмичната традиция на лошото време.В събота и неделя ни очаква топло и слънчево време с температури над 23-24 градуса.
Градушки може да има дребни и на изолирани места до края на тази седмица,но вероятността за това е малка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар