петък, 31 март 2017 г.

АПРИЛ ТЕМПЕРАТУРИТЕ ЩЕ ВАРИРАТ ОТ МИНУС 3 ДО ПЛЮС 31 ГРАДУСА,ВЕЛИКДЕН ЩЕ Е ТОПЛО С ПРЕВАЛЯВАНИЯ

снимка:ДИДИ СТАНЧЕВА
Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от минус 5° до 2°. Най-ниските температури през април ще са между минус 2° и 3°, а най-високите - между 26° и 31°. 
Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м. 
В началото на месеца времето ще бъде предимно слънчево, сутрин ще е хладно, но дневните температури ще се повишават бавно. Около средата на първото десетдневие ще има по-значителни увеличения на облачността и валежи; температурите ще се понижат. Повече слънчеви часове и затопляне се очакват през последните дни от десетдневието.
През второто десетдневие ще бъде сравнително топло. Изгледи за по-значителна облачност и валежи на повече места има на 11-12 април, около средата и към края на десетдневието. Към края на периода и температурите ще са относително по-ниски.
В началото на третото десетдневие от месеца има повишена вероятност за валежи, а впоследствие има изгледи за стабилизиране на атмосферата и затопляне. През последните дни от месеца отново има вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи.
През април не е изключено да има гръмотевични бури и градушки. Това каза Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН),в ефира на Радио "Фокус" . По думите ѝ гръмотевичните бури, а понякога и градушки, са често явления през април. „Особено през втората половина от месеца. Повишена вероятност за валежи има около средата на първото десетдневие, в началото, около средата и към края на второто десетдневие и в началото и края на третото десетдневие“, каза Анастасия Кирилова. Тя уточни, че това е обект на краткосрочната прогноза за времето. „Къде ще има градушки, не може да се прогнозира сега, а в рамките на часове предварително“, коментира Анастасия Кирилова. Синоптикът поясни, че през април е съвсем нормално, след топли периоди при лабилизиране на атмосферата да се развива конвективна облачност и да има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки. 
Засега изгледите са около Великден времето да бъде сравнително топло, но да има и превалявания. Няма и през четирите почивни дни да вали навсякъде в страната. „Така че се надявам два от дните да бъдат слънчеви или в следобедните часове да има повече слънце или развитие на купесто-дъждовна облачност, на места и краткотрайни превалявания“. Анастасия Кирилова съветва при планиране на пътувания да се следят краткосрочните прогнози за времето. По отношение на планирането на туризъм в планините, Кирилова обърна внимание, че е изключително важно да се следи краткосрочната прогноза за времето от предишния ден, защото развитието на гръмотевичните бури може да се прогнозира в рамките на предишното денонощие. „Гръмотевичната буря е доста опасно явление в планината“, допълни синоптикът. Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар