сряда, 28 юни 2017 г.

КАКВО ВРЕМЕ НИ ОЧАКВА ПРЕЗ ЮЛИ 2017


снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

На 1 юли термометрите ще показват 40 градуса,а на места и повече до 42-43.Това каза климатологът доц. Георги Рачев в ефира на БНТ 1.Горещата вълна с особено опасно високи температури ще са днес на 29 и 30 юни и 1 юли.В неделя и понеделник обаче на 2 и 3 юли ще получим глътка свеж въздух.От неделя започва да прониква по-хладен въздух,който ще нахлуе първо в Западна България,а после постепенно ще обхване и цялата страна.Най-късно това ще стане в Източна България,където хората ще усетят захлаждането едва във вторник.Температурите ще паднат до 22-23 до 28 градуса,след което ни очаква едно стабилно време за юли месец до към 13-15-ти.В Бургас ще е много горещо следващите 14 дни.Ще е и доста влажно тропично време.В София в следващите два дни минималните температури няма да превишат 20 градуса.В Горнотракийската низина и по поречието на Дунав нощните температури няма да бъдат по-ниски от 25 градуса.В неделя в Западна България се очакват по-интензивни валежи от дъжд.Възможни са и градушки.В понеделник следобед и вторник сутринта на 3 и 4 юли евентуално може да превали и по крайбрежието.Понеделник максималните температури ще паднат до 23-24 градуса.Температурата на морската вода вече е 25 градуса.Първата половина на юли времето ще е по-сухо откъм валежи.
Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22° и 26°, за високите полета – между 18° и 21°, а за планините – между 6° и 13°. Най-ниските температури ще бъдат между 13° и 18°, а най-високите – между 37° и 42°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.
Месецът ще започне с предимно слънчево и горещо време. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се установи предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли. Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните.
В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето ще е предимно слънчево и сухо. Около средата и към края на периода ще преминат слабо изразени атмосферни смущения и тогава има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места. 
И през повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се задържат около и над обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 21 и към 24-26 юли.Източник:ИА "Фокус". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар