вторник, 29 ноември 2016 г.

КАКВО ВРЕМЕ НИ ОЧАКВА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2016снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ
Декември ще започне със студено време, но без съществени валежи. Към 4-5-ти температурите относително ще се повишат. През периода 5-7-ти декември ще се създаде валежна обстановка. В по-голямата част от страната ще вали сняг, а в източните райони и Горнотракийската низина отначало ще превалява дъжд. В края на първото десетдневие валежите ще спрат. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. През първите дни от второто десетдневие ще е без валежи. Температурите относително ще се повишат. През периода 15-20-ти декември ще преобладава облачно време и на много места ще превалява сняг. Температурите ще се понижат. В началото на третото десетдневие валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. В средата на десетдневието ще се заоблачи и на места ще превали сняг. Повишена е вероятността за валежи и през последните дни от месеца.
Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8 до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието – около минус 7°, а най-високите – между 9° и 14°.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.
Астрономическата зима започва на 21.ХII. в 12 часа и 44 минути. 
В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. „поврати на топлина”. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните — от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони — от 7 до 12.Изтоник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар