неделя, 29 януари 2017 г.

ФЕВРУАРИ ТЕМПЕРАТУРИТЕ ЩЕ СА ОТ МИНУС 19 ДО ПЛЮС 19


снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

През февруари ще има още минусови температури.Най-ниските ще са минус 19-минус 14 градуса,а най-високите между 14 и 19.Това каза Мариана Попова,синоптик при НИМХ към БАН по БНТ 1.
До края на тази седмица от 30 януари до 5 февруари съществени валежи не се очакват.От утре,31 януари ще започне затопляне,което ще е по-чувствително в планините,където ще има и повече слънце,докато в равнините на много места сутрин ще се образуват мъгли,ниска облачност.По поречието на Дунав и в Източна България те ще се задържат по-дълго.Там и температурите ще са по-ниски.Около 6-7 февруари има вероятност за превалявания,които ще бъдат и от дъжд и от сняг.След 1-2 по-спокойни дни,отново ще има вероятност за валежи-около 10-11 февруари.Температурите в следващите дни ще се повишат.В планините времето ще бъде по-добро.Градусите през февруари ще са около и под нормата.
Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от 0˚ до 2˚, в Южна България и по Черноморието – между 2˚ и 5˚, а в планините – между минус 8˚ и минус 4˚. Средната месечна сума на валежите в равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm. Такава е прогнозата за времето през февруари на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи синоптикът Марияна Попова.След студения месец януари, през февруари се очаква температурите постепенно да се повишават и средната за месеца ще бъде около и под нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 14˚ и минус 19˚ най-високите - между 14˚ и 19˚.Месечната сума на валежите също ще е около и под нормата. В началото на месеца все още ще е студено, но температурите бавно ще се повишават. В планините и планинските райони, както и след обяд, ще има и слънчеви часове, а на много места в равнината част от страната ще бъде с мъгла или ниска облачност, които покрай река Дунав и на места в Източна България ще се задържат през целия ден; там и дневните температури ще остават по-ниски. Съществени валежи не се очакват, но от ниската облачност е възможно да превалява съвсем слаб сняг. Повишена вероятност за превалявания има към 7-ми и в края на десетдневието; ще има и дъжд, и сняг. През първата половина от второто десетдневие температурите ще са по-близки до обичайните. Вероятността за валежи е малка. През втората половина от десетдневието ще има условия за превалявания, отново на места и предимно слаби. Температурите слабо ще се понижат и преваляванията ще са предимно от сняг.През третото десетдневие тенденцията е също да има чести превалявания. Температурите слабо ще се колебаят около стойности близки до обичайните.Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар