четвъртък, 5 януари 2017 г.

ОРАНЖЕВ КОД ЗА ОПАСНО ВРЕМЕ Е ОБЯВЕН ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА

снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

Предупреждение за опасно време е в сила за цялата странa. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. Вятърът ще бъде силен вятър от север-североизток с пориви до 22-24 м/с. Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват. В Южна България ще има условия за поледици. 
Жълт код за опасно вълнение е обявен за морето край Добрич, Варна и Бургас. Вятър от север-североизток, по-късно север-северозапад със скорост 15-20 м/с(7-8 по Бофорт) и пориви до 24 м/с(9 по Бофорт). Вълнение на морето 4-5 бала.
При оранжев код за силен вятър са възможни смущения в електроснабдяването, има опасност от летящи предмети и изкоренени дървета. Оранжевият код за сняг и лед предупреждава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.
Жълт код за сняг, поледици и ниски температури е обявен за 8 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Видин, София- област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив. Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 20 см, в планинските части и повече. След обяд валежите ще отслабват. Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар