неделя, 8 януари 2017 г.

УНИКАЛНА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ Е СЕГАШНАТА ЛЕДЕНО-СТУДЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА


снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ
Миналата година температурите паднаха до минус 20 градуса,но тази година обстановката е уникална поне за един период от 30-на години,поради това,че е ужасно дълга.Това каза климатологът Георги Рачев в ефира на БНТ 1.В София отрицателните температури ще се задържат цяла седмица.Имаме период от 60 часа,в които температурата не се е качвала над минус 10 градуса.Това за нашия климат не е често срещано явление.Това е уникално явление и може да се усети веднъж на 30 години.А с този вятър,особено в Североизточна България усещането за студ е феноменално.Днес вятърът там ще стихне.
Идва нов средиземноморски циклон с нови порции снеговалеж в Източна България и в Родопите.Това започва утре следобед,привечер,10 януари и през нощта и във сряда.Ще има сняг и през април,когато е Великден,поради снежната маса,която ще се натрупа при сегашните валежи в планините.
Циклонът "Анжелика" ще се задържи още над Централна Европа и ще даде възможност от север и североизток да нахлува студен въздух,ще се заформи добре и ще тръгне направо към Варна и Бургас.Не се очаква да стане по-студено,но температурите са доста екстремни и крайни за Балканите в съчетание с ледения вятър.
Още от четвъртък ни чакат положителни температури в Южна България над 0 градуса и това ще продължи до съботанеделя ни чака едно ново захлаждане,но то няма да бъде от този порядък от минус 15-минус 18 градуса.
Днес температурите са по-меки от очакваните.Това се дължи на доста плътната облачност в момента.
До края на месец януари още в неделя ни очаква поредният средиземноморски циклон,след което има един промеждутък от седмица,през който няма да има обилни снеговалежи.
Пролетта ще е топла,влажна и динамична.Февруари ще е малко по-топъл и нормален в температурно отношение с повече валежи.Вървим към затопляне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар