понеделник, 30 януари 2017 г.

ТОПЛО И МНОГО СТУДЕНО ПРЕЗ ФЕВРУАРИ,НО НЕ КАКТО ПРЕЗ ЯНУАРИ

снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

Събота и неделя-4 и 5 февруари,благодарение на антициклона "Дорис",който ще се измести в източна посока,над България ще нахлува малко по-топъл въздух от юг и температурите ще достигнат 7-9 градуса.Това каза климатологът Георги Рачев в ефира на БНТ 1.В планините ще е топло и слънчево и идеално за зимен спорт.
Още от понеделник,6 февруари,по-късно следобед и до към 7-10-ти ще е отново студено,но градусите няма да достигнат минус 15,както беше предходните дни.
Февруари започва топъл.Между 7 и 10-ти ще има превалявания и от дъжд и от сняг.Температурите ще са от 10 до 12-13 градуса,преди всичко в Горнотракийската низина.Валежите ще обхванат Южна и Югозападна България,на североизток ще са значително по-малко.
Заради затоплянето през почивните дни (4-5 февруари) ще тръгнат потоци вода,но няма индикации за наводнения.Топенето в равнинните части на страната ще е равномерно.
Второ захлаждане ни чака в периода между 12 и 15 февруари,но температурите няма да достигнат до минус 15-17 градуса.Вероятността за такива аномалии е едва 2%.Валежите ще обхванат цялата страна.В низините ща вали дъжд,а в планините сняг.
През 2012 г. температурите на 1 февруари в Чирпан и Кнежа са били от порядъка на минус 30 градуса,в Пловдив минус 24.Февруари е месец на контрастите-и много топло и много студено.
След 18-ти февруари ни чака едно тихо и спокойно време без валежи.Трайно температурите над 5 градуса ще се задържат в края на февруари и началото на март.Минималните температури ще бъдат около и малко под нулата,а дневните от над 5 до 10 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар