понеделник, 2 януари 2017 г.

"КУЧИ" СТУД И МНОГО СНЯГ НА ЙОРДАНОВДЕН И ИВАНОВДЕН

снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

Сняг,студ и вероятност студа в събота и неделя да бъде "кучи".Очакват ни 3 последователни ледени дни.Това каза климатологът Георги Рачев в студиото на сутрешния блок на БНТ 1.Максималните температури ще достигнат едва минус 5-7- 8 градуса,а сутринта температурите ще бъдат минус 15-17.Миналата година в Кнежа на 24 януари беше отбелязана температура от минус 24 градуса.
След 2 дни,на 5 януари,ще се формира средиземноморски циклон,който ще донесе валежи от сняг.На 5 срещу 6 януари-Йордановден, валежите от сняг ще бъдат най-интензивни.Ще има силен сняг съчетан със силен вятър и условия за навявания.Валежите ще обхванат цяла България,като сравнително по-малко ще бъдат на северозапад,а в южната половина,особено Родопите и участъка Хасково-Бургас те ще бъдат изключително обилни-30-40-50 мл. валеж,което сумарно е 40-50 см. снежна покривка.В София снегът ще е по-малко,между 15 и 20 см.
Следващата седмица от 9 януари започва бавно затопляне на времето.Януари ще е нормален по отношение на температурата и ще е достатъчно влажно.Февруари ще е по-топъл от нормалното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар