неделя, 1 януари 2017 г.

ОТ ЧЕТВЪРТЪК,5 ЯНУАРИ ИДВА НОВА ПОРЦИЯ СНЯГ И "КУЧИ" СТУД

снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ

Днес,2 януари природата ще ни компенсира,за това,което ни причини преди Нова година.Това каза метеорологът Анастасия Стойчева в ефира на Нова тв.Днешният 2 януари  ще е слънчев,но сутрешните часове ще има мъгли в равнинната част на страната.Снежната покривка,която наваля и която съществува все още ще се задържи и днес.Единствено в крайните северозападни и крайните югозападни райони на България няма сняг.Днес не се очаква нов снеговалеж.Ще е много студено.
От четвъртък,5 януари ни очаква нова обстановка.В четвъртък и петък облачността ще е значителна.Ще започнат нови валежи от сняг в четвъртък,които ще продължат през нощта срещу петък.В сряда,4 януари също ще има валежи от сняг,но те ще са на по-малко места.Ще има и положителни температури,така че валежите може и да са от дъжд.Възможни са поледици.
Сутрешните температури в момента са много ниски.Тази сутрин на 2 януари в Югоизточна България в 5 часа са измерени много ниски температури в порядъка от минус 15 градуса в Елхово,а снежната покривка допълнително ги понижава.
Ще се формира един средиземноморски циклон с по-влажна въздушна маса.От север-северозапад,с нахлуването на студен въздух по антициклон ще навлезе доста студ.Това е класическа ситуация,в която освен,че е много студено,вали и доста сняг.Очакваме в по-голямата част от страната да има нова снежна покривка.Това ще започне още в четвъртък и в нощта срещу петък ще вали почти в цялата страна.Новата обстановка ще донесе снежна покривка от порядъка на 15 см.,а на места ще достигне и до 30.
Това последното,което валя не беше толкова много,че да ни впечатли.Проблемът беше,че имаше много вятър.В новата класическа обстановка,която ни очаква ще има и вятър и температурите ще се понижават.
Януари е един от най-студените месеци в България.Отчетена е и най-ниската температура от минус 38 градуса.След преминаването на циклона и след като се навали най-ниските температури ще бъдат тогава.Очаква ни по-студен януари от обичайното,много вятър и навявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар